Methode Schrijfdans

Schrijfdans Schrijfdans is een schrijf- en bewegingsmethode om m.n. kinderen van het primair onderwijs spelenderwijs een vlot, vloeiend en veerkrachtig handschrift aan te leren.

Bij Schrijfdans beweegt iedereen op muziek in de klas, in de gymzaal en op het plein. Ook thuis kan er ‘geschrijfdanst’ worden. Niet alleen de vingers zijn in beweging, maar ook de rest van het lichaam.

Op  kleine en grote oppervlakken, ruwe en gladde, in de lucht, overal kunnen schrijfoefeningen worden uitgevoerd. Bij Schrijfdans wordt veel gebruikt gemaakt van speciaal gecomponeerde liedjes.

De teksten van de liedjes en rijmpjes zijn eenvoudig, de melodieën uitnodigend, dus de meeste kinderen hebben niet veel aanmoediging nodig om te gaan bewegen.

Door het bewegen met het hele lijf ervaren de kinderen de schrijfbewegingen veel intenser.

Op die wijze kunnen ze een innerlijk bewegingsbeeld vormen.

Dit kan weer helpen bij het aanleren van een persoonlijk en soepel handschrift.

Schrijfdans werkt vanuit eerst de bewegingen groot maken en daarna kleiner. Verder gaat het met twee handen tegelijk, zodat er geen gedwongen voorkeurshand is. De voorkeurshand ontwikkelt zich vanzelf wel, maar niet via schrijfdans.

Schrijfdans is ook zeer geschikt voor kinderen in het speciaal onderwijs en voor veel mensen die zich een onduidelijk handschrift hebben aangewend.

Privésessies  of in groepsverband.

 

2 gedachten over “Methode Schrijfdans

 1. Emily

  Hebben jullie ook al eens na gedacht hoe je schrijfdans specifiek kan toepassen op kinderen met autisme? Want de gewone ideeën toepassen op kinderen met autisme is vaak niet mogelijk.

  1. Webmaster Berichtauteur

   Beste Emily,

   ieder kind met diagnose autisme is weer anders. De een heeft aanpassing nodig van muziek, de ander kan niet in een groep. Is dus een kwestie van maatwerk voor ieder kind.

   Groet,

   Dorien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s