FC Methode©

FC methodeIn eigen praktijk ontwikkelde individuele impulscontrole- en zelfinzichttraining voor kinderen met concentratie problemen met eventueel bijkomende problematiek betreffende opstandig, onrustig, druk of impulsief gedrag en/of faalangst.

De FC methode ondersteunt visueel, kinesthetisch en verbaal de cognitieve vaardigheden van het kind op het gebied van oplossingsgericht denken en vooruit denken.

Kernwoorden: (met hulp) spiegelen van eigen gedrag en leren kiezen voor ander gedrag, aanleren probleemoplossingsvaardigheden, vooruit leren denken, aan- en afleren gedrag, vergroten zelfcontrole, oorzaak – gevolg besef, beter kunnen afsluiten van de omgeving en bij jezelf blijven – waardoor betere concentratie.

De FC training wordt individueel tijdens de werksessies met het kind gegeven. Door deze training krijgt het kind op een visuele, kinesthetische en eenvoudig te verbeelden manier inzicht in de eigen manier van denken en handelen. Het kind, de ouders en de leerkracht krijgen handreikingen en tools om het (eigen) gedrag te spiegelen en te corrigeren en daarbij de concentratie te verbeteren.

Voor kinderen met een visuele voorkeur voor leren en denken is deze methode beter geschikt dan de verbale ‘Stop denk doe’ methode.

In meerdere gevallen was er na de training FC methode sprake van verlaging van of stoppen met medicatie, eventueel met extra hulp van haptotherapie.

Evaluatie gebruiker FC methode:

Hallo Dorien.
Je hebt me in het voorjaar van 2013 tijdens de netwerkbijeenkomst van Ik leer anders verteld over je FC-methode. Ik ben dit in de klas gaan gebruiken en zet het ook in bij individuele cliëntjes. Het is echt een heel fijne eye-opener, alleen dat is al fijn, en bijna alle kinderen vinden het heel erg leuk, en kunnen zich beide ‘mindsets’ goed voorstellen. Bijna alle kinderen? Ja, soms moet ik die Cadillac transformeren in de tractor van opa, of het dressuurpaard (versus renpaard Ferrari). Maar al met al gaat het erin als koek. Nu ben ik inmiddels gestopt met mijn baan op school, maar vorig jaar hoefde ik kinderen tijdens hun werk maar een klein hintje te geven (F/C) om te bereiken dat ze met meer aandacht en rust verder gingen. Heel hartelijk bedankt daarom, dat ik deze superfijne methode van jou mocht horen en gebruiken.
Hartelijke groet, Karin Mol.

© I-CARUS

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s